banner foto home

Arbeid

Nadat met onze cliënt gewerkt is aan meer stabiele woon- en leefomstandigheden kan een traject worden ingeslagen waar studie en/of werk op maat centraal dient te staan. Wij werken er aan dat cliënten hun “eigen kracht” inzetten en hun eigen verantwoordelijkheid gaan nemen, uiteraard naar eigen vermogen.

Begeleiding

Ons begeleidingstraject gaat uit van een integrale aanpak op maat, maar vooral ook vanuit “de eigen kracht” van onze cliënten. Het richt zich, na een uitgebreide intake, op het maken van een persoonlijk plan per cliënt, dat uiteindelijk gericht is op het maatschappelijk – en werk fit maken. Ons werk richt zich met name op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en kwetsbare groepen, omdat deze bijzondere begeleiding nodig hebben om door te stromen naar een reguliere baan, werkplek of een opleiding. Probe is vooral een organisatie met een sociaal maatschappelijke doelstelling. Onze dienstverlening is er daarom op gericht werk te creëren voor mensen met en zonder een beperking.
Iedereen krijgt een persoonlijk arbeidstraject-plan. Die begeleiding is soms praktisch, soms gericht op het verbeteren van de arbeidshouding, maar kan ook een therapeutisch karakter hebben.

Participatie

De participatie is in eerste instantie gericht op volwaardig maatschappelijk functioneren. Daarnaast natuurlijk op het krijgen van werk. Op basis van competenties en affiniteit van de cliënt zelf. We bevorderen dit door onze cliënten te laten participeren als vrijwilligers, het zoeken van stageplekken, leer/werk plekken, werk ervaringstrajecten, garantiebanen en natuurlijk banen.

 

Participatie en activering
Het meedoen aan de samenleving is voor iedereen belangrijk. Mensen willen volwaardig onderdeel zijn van de maatschappij. Het gaat om werken, maar ook om het hebben van sociale contacten, het deelnemen en bijdragen aan de maatschappij, het opdoen van vaardigheden. Sommige mensen kunnen dit op eigen kracht, anderen hebben daarbij ondersteuning nodig. Het zogenaamde “Participatiewiel” vormt het uitgangspunt en brengt al deze vormen van meedoen in beeld.

Our Services

UWV Trajecten

Het is een hele uitdaging om onze cliënten aan werk te helpen. Het vraagt veel van onze cliënten tijdens het gehele begeleidingstraject. Daar staat tegenover dat als een baan gevonden is, dat dit veel voldoening geeft. We hebben zelf ervaring met re-integratie maar roepen indien nodig de hulp in van gekwalificeerde partners, omdat het heel belangrijk is om deze laatste stap samen met de cliënt, op basis van diens kwaliteiten te kunnen maken. Vaak zetten we tijdens de eerste periode, als we voor de cliënt een baan hebben gevonden, het begeleidingstraject voort door middel van persoonlijke coaching.

De belangrijkste onderdelen van de re-integratie zijn de trajecten: “Modulair“, “Werkfit”, “Naar werk” en “Werkbehoud”:

Het Modulair re-integratietraject:

Modulair

Meedoen aan de maatschappij is belangrijk, dit wordt ook wel participatie genoemd. De politiek vindt dit zelfs zo belangrijk dat er hele wetten voor zijn gemaakt.
Maar niet voor iedereen is dit even gemakkelijk of vanzelfsprekend om “mee te doen”. Dat kan bijvoorbeeld komen door bijvoorbeeld ziekte, een beperking maar ook als gevolg van een traumatische gebeurtenis, die ervoor kunnen zorgen dat je steun kunt gebruiken om weer mee te kunnen doen.

 

Om je participatie te bevorderen bespreekt je begeleider met jou over: wat je moeilijk vindt als je iets met anderen mensen onderneemt of waar je tegenop ziet. Maar ook wat je juist leuk vindt of van kunt genieten. Waarbij we je gaan leren hoe je jouw kwaliteiten kunt gebruiken. Kortom we gaan samen kijken wat er nodig is om wel te kunnen participeren.
Bijvoorbeeld: werken aan je zelfvertrouwen | je eigen kwaliteiten ontdekken en leren toepassen | eventuele negatieve gevoelens en angsten leren overwinnen | voor jezelf leren opkomen | positief leren denken | luisteren en vragen durven te stellen | je grenzen leren stellen | te leren samenwerken | je belastbaarheid en dagritme bespreken | samen geschikte activiteiten zoeken | etc.

 

Als participatie (nog) niet mogelijk blijkt dan zal vooral samen besproken worden wat hiervoor de belemmeringen zijn. Waar zien je tegenop, wat vind je ingewikkeld als je andere mensen ontmoet. Waar pieker je over of wat maakt je onzeker. Je gaat samen met je begeleider bespreken welke stappen er gezet moeten worden om je te helpen contacten te kunnen maken en weer de deur uit te durven. We laten je merken dat je er niet alleen voor staat en zorgen dat je stappen kunt zetten.
Bijvoorbeeld: we leren je omgaan met je gezondheidsproblemen | je leren om te gaan met negatieve gevoelens en angsten | leren om positiever te denken | je eigen kwaliteiten te leren ontdekken en toe te passen | meer zelfvertrouwen te krijgen | tips te leren hoe je een praatje kunt maken en contacten te onderhouden, dit laatste ook door zogenaamde oefengesprekken te voeren.

 

Dus een participatietraject is altijd maatwerk. We starten meestal met het screenen van je leefgebieden, dus hoe je huisvesting, financiën, dagbesteding en ook je sociale contacten, gezondheid, etc. daadwerkelijk is. Waarbij we je helpen om je sociale en praktische vaardigheden te vergroten, maar ook de hulp van anderen, zoals je huisarts en anderen, hierbij in te schakelen.

 

Modulaire Re-integratiediensten | ons UWV-bedrijfsprofiel (zie pdf)

Het Werkfit traject:

Afhankelijk van wat jij nodig hebt, werk je samen met je begeleider aan het versterken van je emotionele en fysieke vaardigheden. Aan het verbeteren van je persoonlijke effectiviteit en het verkennen van de arbeidsmarkt.

Een Werkfit traject ziet er als volgt uit:
  • Het versterken van je werknemersvaardigheden door arbeidsritme op te bouwen, beter om te gaan met conflicten op de werkvloer en je eigen grenzen te kunnen aangeven.
  • We ondersteunen je in het verbeteren van je persoonlijke effectiviteit. We leren je je weerbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten en om je persoonlijke uitdagingen beter aan te kunnen.
  • We brengen samen je arbeidsmarktpositie in kaart. Kijken samen naar functies en mogelijkheden, die bij jouw kwaliteiten passen, dit doen we met testen en een verkenning van de arbeidsmarkt.
We proberen tijdens dit traject zo veel als mogelijk alle belemmeringen en beperkingen weg te nemen, zodat we op termijn een duurzame werksituatie kunnen creëren. Indien er nog praktische problemen zijn, door deze op te lossen.
Dit doen we door: je te ondersteunen bij het inrichten van een actieve en effectieve dagindeling, door o.a. meer structuur aan te brengen | door je meer inzicht en vertrouwen te geven in je eigen mogelijkheden en vaardigheden | door te leren omgaan met je beperkingen en tegenslagen | een balans leren te vinden tussen je draaglast en draagkracht | te werken aan je sociale vaardigheden en het verder ontwikkelen van praktische vaardigheden | het zoeken en vinden van een passende werkervaringsplek | je arbeidsmarktpositie in kaart te brengen door o.a. ook een arbeidsmarkt- en loopbaanoriëntatie | beroepskeuze richting te zoeken en te vinden, door keuzes te maken.

 

Werkfit Re-integratiediensten | ons UWV-bedrijfsprofiel (zie pdf)

Het Naar werk traject:
Net als in onze andere re-integratiediensten word je ondersteund en gecoacht door één vaste begeleider. De basis voor onze begeleiding is vertrouwen.
Verder gaan we uit van jouw kwaliteiten en vaardigheden om passend werk te vinden.

 

In het Naar werk traject werken we samen aan jouw terugkeer naar werk. Dit traject richt zich meestal op drie onderdelen:
  • Het verbeteren van je sollicitatievaardigheden, we oefenen gesprekken, leren je jezelf te presenteren, helpen bij het opstellen van een goede CV en overtuigend motivatiebrieven;
  • De oriëntatie op de arbeidsmarkt, we onderzoeken welk functies en sectoren die bij jou passen en kijken naar jouw kansen in de verschillende vakgebieden;
  • Het opbouwen van een netwerk en daarvan gebruik leren te maken, zodat je meer kansen op werk krijgt. Dit doen we door het benaderen van werkgevers en het zoeken naar vacatures.
Dus ook hier maatwerk, vanuit je eigen kwaliteiten en vaardigheden met de volgende stappen:
  • Eerst eenkennismakingsgesprek, zodat we je beter leren kennen. Dit gesprek kan bij ons op kantoor of bij jou thuis. Hier bespreken we wat je kunt en niet kunt, wat je leuk vindt en waar je minder enthousiast over bent;
  • Het verbeteren van jesollicitatievaardigheden, door het opstellen en vormgeven van je CV en het schrijven van een “opvallende” sollicitatiebrief. We leren je om je eigen netwerk in te zetten en je krijgt handige tips over waar en hoe je de juiste vacatures kunt vinden.
We bieden je trainingen en helpen je bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprekken;
  • We gaan je begeleiden in het ondernemen van concrete actiesop zoek naar een nieuwe baan. Zelf gaan we ook aan de slag en benaderen bedrijven middels job hunting. Waar nodig zullen we proberen een werkplek te creëren en als je het prettig vindt gaan we mee naar een sollicitatiegesprek;
  • Soms wil een werkgever eerst kijken wat voor vlees hij in de kuip heeft. Dan regelen we eenproefplaatsingvoor je. Je werkt dan twee maanden voor de werkgever om uit te vinden of het werk geschikt voor je is.
  • Als je het goed doet dan krijg je een contract en als je dat wilt en het UWV het daarmee eens is kunnen we je langer begeleiden via het traject Werkbehoud.
Probe helpt ook cliënten die als ZZP’er willen werken of een eigen bedrijf willen beginnen. Hiervoor hebben we een apart traject ontwikkeld.
Van het maken van een deugdelijk bedrijfsplan | het regelen van de inschrijving bij de KvK | het regelen van een goede administratie, met daarbij de verantwoording naar het UWV, de belastingen, etc. | hoe je acquisitie moet doen  en adviseren je qua vergunningen, regels en meer.

 

Naar werk Re-integratiediensten | ons UWV-bedrijfsprofiel (zie pdf)
Het Werkbehoud traject:

 

De coaching is vooral gericht op ontwikkelen of verbeteren van conceptuele, sociale en praktische vaardigheden. Waarbij in eerste instantie het verbeteren van het sociaal emotioneel functioneren voorop staat. Probe toetst de communicatieve vaardigheden en werkt samen met de cliënt om deze te optimaliseren. Ook besteden we aandacht aan het lichamelijk functioneren gericht op vitaliteit en gezondheid.

Een coaching traject kan ook bestaan uit:
• Aanwezig zijn bij voorbesprekingen;
• Helpen bij het inwerken;
• Begeleiding op de werkvloer;
• Een persoonlijke handleiding maken.
Het is de bedoeling dat je uiteindelijk het werk zelfstandig kunt uitvoeren. De jobcoach blijft bereikbaar wanneer er een probleem ontstaat of als er nog onduidelijkheden zijn, nazorg vinden wij een heel belangrijk onderdeel van het hele coaching-traject.

Werkbehoud Re-integratiediensten | ons UWV-bedrijfsprofiel (zie pdf)